blog

2013. április 15., hétfő

"Elmúltnyolcévezésből" ötös


    Az utóbbi 3-4 évben az elmúlt nyolc év sajátos fogalommá nőtte ki magát a politikai életben. Mára a Fidesz napi szinten alkalmazott retorikai eszközévé és egyben fegyvérévé vált.



    Az elmúlt nyolc év alatt a 2002-től 2010-ig terjedő szocialista kormányzást értjük. Ez magába foglalja a 2004-ben lemondott Medgyessy Péter-féle, 2009-ben hasonló módon távozó Gyurcsány Ferenc-féle és a 2010-es választásokig hivatalban lévő Bajnai Gordon-féle kormányzást. Ezekben az években halmozódott fel drasztikusan az államadósságunk, ütött be a gazdasági világválság, került az ország csődközelbe és hangzott el a rendszerváltás utáni magyar politika egyik legőszintébb (bár nem a nyilvánosságnak szánt) megnyilatkozása, a gyurcsányi őszödi beszéd.
 
    A Fidesz ellenségkép kereső retorikáját ismerve borítékolható volt, hogy kitalálnak erre az időszakra egy összefoglaló elnevezést, amit előszeretettel fognak hangoztatni. Ez rendben is van. Hiszen annak a bizonyos nyolv évnek az alakulása valóban nem volt egy fáklyásmenet. Joggal lehetett mutogatni a szocialistákra, hogy mennyi mindent rontottak el, amit most Magyarország nagyszerű kormányának kell helyrehoznia. Mint amolyan mérgelődő szülő, aki kénytelen kifizetni az okozott kárt, amit a pici fia az iskolai ablak berúgásával okozott.

    De ahogy a szülő is megbocsájt a gyerekének és nem hánytorgatja fel tettét nap mint nap, úgy a Fidesz is felhagyhatna lassan az elmúltnyolcévezéssel. Az országházi viták során nem telik el óra, amikor valamilyen formában ne kerülne szóba az, hogy a csúnya szocik a nyolc évük alatt ezt meg azt is elszúrták, nem tettek semmit ennek meg annak a megoldása érdekében, nyolc év így, nyolc év úgy. Akkor is ez hangzik el, ha a szóban forgó kérdésre adott válaszban inkább azt kéne megfogalmazni, hogy a Fidesz mit ért el azon a területen. Hogy a sajtótájékoztatókról ne is beszéljünk. Már nagyon fárasztó... A Fidesz túl van a ciklusa 3/4-én, s még mindig ezzel van tele a Parlament? Komolyan?
 
    Persze lehetnek/vannak olyan, elsősorban gazdasági problémák, melyeknek a gyökere visszavezethető az elmúlt nyolc év intézkedéseihez, s ezek rendbehozatala tényleg nem végezhető el egyetlen ciklus alatt, s így joggal lehet mutogatni. De ahogy az MSZP-nek is megvoltak a saját maga bűnei, úgy a Fidesz-kormányzásnak is megvannak. A szocialisták eladósították az országot, a fideszesek pedig megölték a gazdasági növekedést, szétdúlták a jogállamot és a jogrendszert, csak hogy a két legnagyobb, záros határidőn belül helyrehozhatatlan vétküket említsem. Ezek után mit akar még a Fidesz?

    Ujjal mutogatni ahelyett, hogy mindenki elismerné a hibáját és közösen, párbeszéd útján, konszenzussal oldanák meg a problémákat? Ez a mai magyar politika legnagyobb rákfenéje. Pedig mennyivel élhetőbb ország is lehetne a miénk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése