blog

2013. április 13., szombat

Fehéren-feketén, avagy hogyan ferdít a média


 
    Április 12-én a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ), a Századvég Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében került megrendezésre a Fehéren::Feketén - Felelősen a cigány-magyar együttélésről konferencia.

    A média emberei egyből felkapták a fejüket 1-2 elhangzó mondatra, s ha lehet, csak tovább rontották az amúgy sem rózsás helyzetet. Rasszista kijelentés, általános felháborodás, populista cikkek, gyalázkodó kommentek.
    De mi is történt valójában? A HVG szerint ez: http://hvg.hu/itthon/20130412_ciganysa_kereszteny_konferencia
    Lényegében ugyanígy tudósított az eseményről az Index és az ATV is.
    Amikor elolvastam a cikkeket, nem tudtam, sírjak-e vagy nevessek. Inkább az előbbi felé hajlottam.

 
    Ugyanis én ott voltam ezen a konferencián, mint az MCC középiskolai programjának résztvevője. Végigültem azt a nagyjából 6 és fél órát, amíg tartott a program. Meghallgattam mind a 17 előadót. 17-et, amiből egyetlen eggyel foglalkozik lényegében a média, s megemlít még 1-2 nevet, akik elutasították a rasszista megnyilvánulást, vagy majd nyilatkozni fognak az ügyben.

Németh György
     A történet így nézett ki: Németh György, szociológus-közgazdász nagyjából öt perces beszéde elején hangsúlyozta, hogy provokatív lesz. Az ő meglátása szerint „a probléma gyökere az, hogy a cigányság ...önmagát elkülönítve, szemben a nyugati társadalmi értékrenddel próbálja meghatározni magát”. Végül hozzátette azt is, hogy úgy tekint a cigányokra, mint egyfajta bomlástermékre. Persze a kijelentés általános felháborodást keltett, amitől el kell határolódni. A HVG azonnal le is csapott a sztorira. Természetesen ezzel foglalkozni kell, nem ebben látom a problémát. 
    A gond az, hogy a közölt tudósításokban semmi más nincs. Pedig a konferencia sokkal többről szólt! Rengeteg nívós előadó foglalkozott a cigánykérdéssel, sokféle módon közelítve meg a problémát és a lehetséges megoldásokat. Nem kezdeném el ezeket részletezni, mert az olyan hosszúra nyúlna, hogy senki sem olvasná végig.  

    Hála a médiának mindebből annyi ragad meg a köztudatban, hogy elhangzott a cigányság bomlástermék kifejezés. A HVG-n, Indexen, ATV-n megjelenő cikkekből tájékozódók számára úgy fog tűnni, mintha másról sem szólt volna a konferencia, mint rasszista megjegyzésekről. Az égvilágon senki sem fog arról beszélni, hogy a 800 fős településen, Rozsályon hogyan oldották meg a cigánykérdést az önellátó falu modelljével, vagy hogy a nagypolitikának milyen változásokat kéne eszközölnie önmagán a hatékony roma integrációhoz.

    A másik gondom a populista célból megalkotott cikkek társadalmi hatása. A konferenciának a célja kifejezetten az volt, hogy ellentétes vélekedések kerüljenek ütköztetésre, hogy közösen gondolkodva, párbeszéd alapján kerüljünk közelebb egy konszenzusos megoldáshoz. Mert, hogy az egyik előadó, a korábbi romügyi helyettes államtitkár, Berki Judit elhangzott mondatát idézzem: "Párbeszéd nélkül nincs demokrácia!" Németh György ominózus mondata ezzel pont ellentétes hatású volt, hiszen értelmes párbeszédet ilyen szélsőséges megnyilvánulás után nem lehet folytatni.    

    Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogyha ő nem a probléma közös megoldását akarta elősegíteni, akkor mit? Pont ezt, ami most megy. A romakérdés a mai Magyarországon hatalmas feszültségek forrása, amibe beletenyerelve egy ehhez hasonló kijelentéssel fel lehet zavarni az állóvizet. Hála az egyoldalú tájékoztatásnak és a rövid úton magas olvasottságot hozó publikációknak gyalázkodó kommentek tömegei lepték el az arra alkamas felületeket. Szapulnak ott mindenkit, Németh Györgyöt, az egyházat, a papokat, a szervezőket, s bizony a cigányokat is. Nemhogy csökkenne a társadalmi feszültség, ahogy az a konferencia célja lett volna, épphogy nő. 

    Németh György véleménye a témáról a cigányság bomlástermékké való nyilvánítása nélkül is érthető lett volna, de biztos nem került volna bele a hírekbe egy ilyen felesleges, csak a feszültségkeltést szolgáló retorikai sallang nélkül. Amikor a hírportálok ilyen felületesen csak a botrányra vadásznak, a Németh György-féléknek tesznek szívességet.

    Tudtam eddig is, hogy a média felelőtlenül elferdíti a valóságot a saját maga céljából, mégha csak úgy is, hogy nem mond el mindent. Viszont most először tapasztaltam meg testközelből e jelenséget. Dühítő és elszomorító egyszerre. S még csodálkozunk, hogy nem jutunk előbbre?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése