blog

2013. április 16., kedd

"Mindörökké Orbán, Ámen!"


    Április 16-án kezdett el terjedni a Facebookon az a kép, amin a Lányok és Asszonyok Orbán Viktorért Egyesület a miniszterelnök úr 50. születésnapja alkalmából hálaadó szentmisét szervez a budapesti Belvárosi Plébánián, ahova mindenkit szerettel várnak.


    Először azt hittem, ez csak valami vicc, egy fantomhír. Ilyen nem történhet meg ma Magyarországon. Aztán belegondoltam, s rájöttem, hogy talán mégis.
    Már a be nem jegyzett egyesület neve is árulkodó: Lányok és Asszonyok Orbán Viktorért Egyesület...     

    Akik ismernek, tudják, hogy empatikus vagyok az emberi különbözőséggel szemben, de ez azért már sok. Az még érthető, ha egyesek az Orbán Viktor iránti szimpátiájukat egy egyesület megalapításával is ki akarják fejezni, de hogy még szentmisét is rendezzenek a tiszteletére... A hír pikantériáját az adja, hogy ezt komolyan is gondolják. Nem tudom megérteni, hogy valakiben hogyan tenghet túl annyira akárki iránt a rajongása, hogy egy ilyen és ehhez hasonló esemény megrendezésének még csak a gondolata is felmerüljön a fejében. Ha ennyire imádja a miniszterelnök urat, csatlakozzon a CÖF-höz, menjen el Békemenetbe. De ne keverje bele az egyházat!
    
    Már hallom is lelki füleimmel, ahogy zengi az ájtatos tömeg: "Adjunk hálát Orbán Viktor úrnak, ki Magyarország élén végzett áldásos tevékenysége közben érte meg a fél évszázados kort. Mindörökké Orbán, Ámen!

    Túl azon, hogy nevetséges, ijesztő is. Úgy tenni, mintha Orbán Viktor lenne Isten, akinek hálát kell adni bármiért is. Nem, a templom maradjon az istentisztelet helye, s ne váljon a közszereplők reklámhelyévé, akár azok akaratán kívül is. A szekularizáció révén mára már szétválasztódott egymástól az állam és az egyház, s nem élünk egyelőre totalitárius diktatúrában sem, ahol a pártvezért kéne kötelességből imádni. A politika politika, az egyház meg egyház. Maradjunk ennél a szereposztásnál!

   E hír olvasása igazán vidám perceket okozott nekem. A nevetésen kívül mást nem is nagyon lehetett volna kezdeni vele. Ugyanakkor bebizonyosodott, hogy tényleg igaz az az elcsépelt mondás, hogy az emberi hülyeség határtalan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése